You are currently viewing Locuri superbe din Muntii Apuseni de neratat

Locuri superbe din Muntii Apuseni de neratat

Daca anul acesta nu va fi posibila o vacanta sau un city break in strainatate, ar fi cazul sa ne indreptam atentia spre tarisoara noastra, care fie vorba intre noi nu duce lipsa de locuri superbe. Oricum, Romania este printre putinele tari din lume in care gasim toate formele de relief.

Pentru astazi, ne-am proprus sa va prezentam cateva locuri superbe din Muntii Apuseni, pe care ar trebui sa le vizitati daca ajungeti in Apuseni:

  1. Cascada Pisoaia si Dealul cu Melci

Cascada Pisoaia sau Cascada Miresii, se afla in comuna Vidra, sat Nemesi, pe Ariesul Mic, in imediata apropiere a drumului.

Ca orice loc special din zonele rurale și această cascadă are propria legenda sau chiar două. I se mai spune Cascada Miresii deoarece în trecut fetele nemăritate veneau la cascadă într-o anumită zi din an, dupa lăsarea serii, iar prin susurul apei, fata putea auzi numele flăcăului ce o va lua de soață. O altă poveste populară este cea a unui cuplu tânăr. Baiatul provenea dintr-o familie săracă, iar fata dintr-o familie bogata.

Pentru că părinții fetei nu erau de acord cu relația lor, fata s-a aruncat de pe stânci, iar de atunci, apa ce curge necontenit reprezintă lacrimile ei de tristețe pentru iubirea sa neîmplinită.

2. Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Ghețarul Scărișoara este prima peștera declarată Monument al Naturii în România in 1938. Peștera adăpostește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume (în jur de 120.000 metri cubi cu o grosime de aproximativ 16 metri), iar vechimea stratului de gheață are peste 3000 de ani.

Înainte de a pleca spre peșteră, nu uita să iei cu tine o bluză sau o geacă, pentru că în interior temperatura scade sub 0 grade, chiar dacă este iulie-august.

3. Pestera Ghetarul de la Vartop sau Pestera Minunata

Peștera Ghețarul de la Vârtop, se afla în apropierea cătunului Casa de Piatră din comuna Arieşeni.

Este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România si totodata găzduiește un bloc de gheață de 1600 metri cubi. Aici poți admira: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, cristale de calcit și multe alte formațiuni, fiind una dintre cele mai frumoase peșteri din țara noastră.

4. Groapa Ruginoasa 

Aici vei vedea un fenomen cu totul aparte, foarte rar iîntâlnit. Un proces de eroziune activ a scos la suprafață straturile de cuartite, de culoare roșiatică.

Poți ajunge aici, fie cu mașina pe un drum forestier foarte prost, fie pe jos pe un traseu de 800 metri destul de anevoios (o urcare în pantă de vreo 30-40 minute), însă privelistea din vârful muntelui merită tot efortul.

5. Cheile Ordancusei si Pestera Poarta lui Ionele

Drumul spre peșteră trece chiar prin Cheile Ordâncușei.

Intrarea în peștera costă 10 lei, iar un ghid cam plictisit îți va face și o mică prezentare a peșterii. Legenda spune că, un localnic pe nume Ionel care avea probleme cu autoritățile locale, s-a ascuns câteva luni bune în peșteră. De aici ar veni numele peșterii.

Se poate vizita doar până într-un anumit punct, pentru că adăpostește și o colonie mare de lilieci.

6. Pestera Ursilor

Este bineînțeles unică în Europa și unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. A fost descoperită în 1975, însă istoria spune că această peșteră a fost locuită până în urmă cu cca. 17.000 ani de Ursul de Cavernă, fiind descoperite aici oase vechi de peste 100.000 de ani.

Poate fi vizitată în 3 galerii : Galeria Oaselor (locul unde s-au descoperit cele mai multe fosile de Urs de Cavernă, de Capră Neagră, de Leu și de Hienă de Peșteră), Galeria Emil Racoviță (denumită după marele speolog și cercetător Emil Racoviță) și Galeria Lumânărilor, unde poți vedea numeroase stalactite în formă de lumânări, dar și multe alte formațiuni ce îți pun imaginația la încercare.

Peștera are 1500 metri, însă cea mai mare parte este închisă publicului ca rezervaţie naturală protejată, fiind accesibilă numai speologilor.

Biletul de intrare costă 15 lei, vizitarea se face doar in grup cu ghid, de marți până duminică intre orele 10.00-17.00.

7. Casa Memoriala Avram Iancu

O casă tipic moțească de prin anii 1800, construită chiar de către parinții lui Avram Iancu. Pe langă casa părintească, ulterior au mai fost construite anexe ce au servit ca săli de clasă pentru școala primară din satul Incești. Astăzi, formează un complex de toată frumusețea, deschis turiștilor.

Certificatele școlare, documente referitoare la pregătirea și desfășurarea răscoalei, testamentul lui Avram Iancu, dar și multe obiecte populare moțești specifice zonei, precum unelte cu care se confecționau ciubere, tulnice sau donițe, articole vestimentare, vor face ca vizita în Țara Moților să fie una autentică.

În lunile iulie-septembrie, muzeul este deschis zilnic între orele 11-16.

 

Leave a Reply