You are currently viewing Se deschid granițele in interiorul UE. Vom putea circula pe baza unui pașaport COVID-19

Se deschid granițele in interiorul UE. Vom putea circula pe baza unui pașaport COVID-19

Comisia Europeană a decis ca în interiorul UE să se circule în baza unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară, urmând a fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-1, precizează Comisia Europeană.

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

“Cei care se vaccinează, care au un test PCR negativ sau au făcut boala şi au imunitate naturală vor putea solicita şi primi de la autorităţile fiecărui stat acelaşi tip standardizat de certificat. Va conţine date de identificare ale persoanei, nume, număr de paşaport sau carte de identitate, ce tip de vaccin a primit (dacă s-a vaccinat), când s-a făcut un test PCR. (…)”, a explicat comisarul European Adina Vălean la Europa FM.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde.

 

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverințe.

Citeste mai mult: adev.ro/qq44op


surse: Adevarul.ro si Europa FM

Leave a Reply