Puține locuri de pe Pământ seamănă mai mult cu ilustrațiile din cărțile de povești decât Castelul Neuschwanstein. Cu turnurile sale, turnulețele, frescele și sala tronului, Neuschwanstein (sau Schloss Neuschwanstein, cum i se spune în germană) pare desprins direct din basmul dumneavoastră preferat. Însă povestea din spatele acestui palat exagerat, situat în Alpii bavarezi, este mai puțin idilică.
Regele Ludovic al II-lea al Bavariei a comandat castelul de pe stâncă în 1868, la doar doi ani după ce Austria și Bavaria au fost cucerite de Prusia în timpul Războiului austro-prusac (numit uneori Războiul de șapte săptămâni), lipsindu-l efectiv pe Ludovic al II-lea de puterile sale. Acesta s-a retras rapid într-o lume privată a fanteziei, înconjurându-se de castele opulente unde își putea trăi visul de a fi un rege suveran adevărat.
Vezi aici bilete de intrare cu ghid audio si intrare rapida.
Ludwig al II-lea nu a văzut niciodată Neuschwanstein-ul final, potrivit Administrației Castelului Bavarez – a murit în 1886, iar turnurile finale au fost finalizate abia în 1892. Dar la câteva săptămâni după moartea sa bruscă și misterioasă, magnificul castel a fost deschis publicului și a devenit rapid una dintre cele mai populare atracții din regiune. Astăzi, Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai vizitate castele din lume. Iată tot ce trebuie să știți despre această atracție fermecătoare înainte de a face călătoria.
Castelul Neuschwanstein, care se traduce literal prin castelul „Noua piatră de lebădă”, este situat în regiunea Bavaria din sud-estul Germaniei. Inițial a fost numit Noul Castel Hohenschwangau, deoarece trebuia să fie o recreare grandioasă a Castelului Hohenschwangau, unde Ludovic al II-lea și-a petrecut copilăria. Vechiul Schloss Hohenschwangau se află acum în umbra magnificului Neuschwanstein.
Vezi aici excursie de o zi la Castel cu plecare din Munchen.
Numele său modern, considerat a fi o referire la personajul lui Wagner, Cavalerul Lebădă, a fost dobândit abia după moartea lui Ludovic al II-lea. Călătorii care vizitează Castelul Neuschwanstein trebuie să ajungă mai întâi în satul Hohenschwangau, unde se află centrul de bilete.
Deși nu este foarte înalt – cel mai înalt turn al Castelului Neuschwanstein atinge o înălțime de doar 65 m – poziția sa pe un deal îi conferă o siluetă impunătoare.
Deși construcția Castelului Neuschwanstein a început în vara anului 1868, prima piatră de temelie a fost pusă abia la 5 septembrie 1869. Până în 1873, unele părți ale castelului au putut fi ocupate de Ludovic al II-lea, deși acesta nu a trăit niciodată pentru a-și vedea întreaga viziune realizată. Turnurile Bower și Square au fost finalizate în 1892, la aproape un sfert de secol de la începerea lucrărilor la castel și la mulți ani după decesul lui Ludovic al II-lea, iar castelul a fost deschis publicului.
Conform planurilor, castelul ar fi trebuit să aibă peste 200 de camere, însă doar peste o duzină au fost finalizate înainte ca fondurile pentru proiect să fie reduse. Conform estimărilor, suprafața totală a castelului este de aproximativ 65.000 de metri pătrați.
Castelul Neuschwanstein, cu fațada sa din calcar alb și turlele de un albastru intens, se zvonește că ar fi inspirația reală pentru castelul din clasicul Disney, „Cenușăreasa”, lansat în 1950. Asemănarea, la urma urmei, este izbitoare.
Dar există și un alt castel Disney care seamănă destul de mult cu Neuschwanstein: Castelul „Frumoasei Adormite” din Disneyland. Înainte ca Walt Disney să înceapă construcția parcului său tematic din California, el și soția sa au făcut o călătorie în Europa care a inclus o oprire la Castelul Neuschwanstein. Reprezentanții parcului au declarat ulterior pentru Orange County Register că Disney s-a gândit la remarcabila casă a lui Ludwig al II-lea pentru palatul de basm al Frumoasei Adormite.
Ai avut un zbor intarziat sau anulat in ultimii 3 ani? AirHelp te poate ajuta sa primesti o compensatie de pana la 600 euro. Vezi aici gratuit daca te incadrezi.
Încearcă experiența cumpărăturilor in regim Duty Free, online fără sa fii in aeroport => vezi detalii.
Daca vreti sa fiti la curent cu toate postarile noastre ne puteti da un like pe pagina Zburatorul sau va puteti abona la site-ul nostru.