You are currently viewing Blue Air suspenda toate zborurile din Romania pana in 12 septembrie.

Blue Air suspenda toate zborurile din Romania pana in 12 septembrie.

Compania aeriană Blue Air va suspenda zborurile care pleacă din România începând de astăzi până luni, 12 septembrie, au anunţat marţi oficialii companiei.

„Datorită unei situaţii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până luni, 12 Septembrie 2022”, potrivit oficialilor companiei.

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spaţiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Român, respectiv Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la: distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete; creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii), blocarea tuturor discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”.

În luna iulie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că Blue Air urmează să fie amendată cu 2 milioane euro pentru presupuse încălcări ale drepturilor pasagerilor. ANPC precizat că în perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le  178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăţi în valoare toatală de 66,5 milioane lei de către consumatori din 20 de state membre UE.

În replică, Blue Air a spus la acea dată că va solicita instanţei anularea deciziei ANPC (Procesul Verbal de Constatare a Contravenţiei nr.935562 din data de 14 Iunie 2022), considerând că aceasta este ilegală şi discriminatorie. Blue Air  susţine că doar 1,9% din totalul pasagerilor transportaţi de companie în această perioadă au rămas de despăgubit. 

Zborurile operate astăzi de Blue Air pe aeroporturile din Bucureşti şi Cluj sunt anulate, deşi în anunţul făcut de către companie era precizat faptul că zborurile de azi nu ar fi fost afectate.

Compania a anunţat iniţial că toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat. Zborurile de pe Otopeni către Paris, Stockholm, Lyon, Atena, Palma de Mallorca, Dubrovnic şi Cluj sunt anulate, la fel se întâmplă şi cu zborurile de întoarcere din aceste destinaţii. Acelaşi lucru se întâmplă şi pe aeroportul din Cluj, acolo unde Blue Air opera zboruri către Heraklion, Bucureşti şi Valencia.

Peste 1.000 de pasageri nu s-au mai îmbarcat astăzi, până acum, după ce Blue Air a anunţat că începând de astăzi va suspenda toate cursele, până luni, 12 septembrie.

„Până acum avem şapte curse anulate la Blue Air, 1072 de pasageri au rămas în aeroport, dar mai sunt programate până la finalul zilei încă alte şapte curse Blue Air. Pasagerii caută să vorbească cu agentul de handling al Blue Air”, a declarat pentru ZF Valentin Iordache,reprezentantul aeroportului Henri Coandă (Otopeni).

Daca vi s-a anulat zborul puteti cere o compensatie de pana la 600 euro/pers. Detalii aici.

sursa articol: Zf.ro

Leave a Reply